Kocaeli’de sürdürülebilir kentsel ulaşım planı için kolları sıvadı
Kocaeli’nin sürdürülebilir kentsel ulaşım planı için kolları sıvadı
2 yıl sürecek projede bütçenin yüzde 85’i Avrupa Birliği fonundan destekleniyor.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla uygulanmak üzere hazırlanan KOCAELİ – Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı Ortak Vizyon Toplantısı Kocaeli’de gerçekleştirildi. 2 yıl sürecek projenin maliyeti 2,3 milyon Euro olurken, yüzde 85’i Avrupa Birliği, yüzde 15’i ise öz kaynaklarla karşılanacak.
Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı Ortak Vizyon Toplantısı Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kocaeli SKUP Tematik Çalıştaylarından elde edilen sonuçların belirlediği vizyonun paylaşıldığı program, Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı açılış görseli ile başladı. Proje, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla hayata geçiriliyor. Bu çerçevede, Kocaeli Ulaşım Ana Planı’nın desteklenmesi ve insan ve erişim odaklı çevre ilkeleri doğrultusunda Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı hazırlanması amaçlanmaktadır. Kongre Merkezi’ndeki programa; Proje irtibat uzmanı Murat Çağatay, grup lideri Philippe Calvie, Uzman Melike Sarım Boynuyoğun ve paydaşlar. 10 ay önce başlayan Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Projesi’nin vizyonu belirlendi. Saha çalışmasında vatandaşlardan en çok erişilebilir, adil, vizyoner, engelsiz, güvenli, çevreci ve yeşil, sağlıklı ve zinde, sürdürülebilir, yürünebilir, bütünleşik, kaliteli, yaşanabilir, konforlu ve temiz gibi unsurlar talep edildi.
“Projenin bütçesi 2,3 milyon avro. Yüzde 85’i Avrupa Birliği fonlarından destekleniyor”
Programın açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Ahmet Çelebi, “12 temada 12 çalıştay gerçekleştirdik. kararlardan etkilenebilir.Kocaeli için ortak ulaşım vizyonu oluşturma yolunda değerli bir adım attık.Bu süreçte birçok kurum ve kuruluş var.Projenin bütçesi 2.3 milyon Euro.Bunun %85’i Avrupa destekli. Birlik fonu %15’i öz kaynaklarımızla karşılıyoruz.Toplamda 24 ay sürecek bu projeyi siz değerli katılımcılarla sonuçlandırmak istiyoruz.Daha uygun olur.Sipariş için katılımcıların desteğini bekliyoruz. Daha başarılı sonuçlara ulaşmak için. Ulaşım denilince birçok çalışmada yol analizi daha çok anlaşılmıştır. Ama bu proje ile yeni bir bakış açısı, yeni bir yaklaşım ve rejim, insan odaklı, insan hareketliliğine çözüm bulmaya ve aramaya çalışan bir proje üretiyoruz.” dedi.
Proje vizyonu ve hedefleri masaya yatırıldı
Proje Ekip Lideri Philippe Calvie, projenin katılımcı bir süreç olduğunu belirterek, nihai amacın bir eylem planı oluşturmak olduğunu vurguladı. Önümüzdeki yirmi yıl için bir perspektif oluşturmayı hedeflediğini belirten Calvie, sadece ulaşımın değil çevresel faktörlerin de projenin hedefleri arasında yer aldığını belirtti. Calvie, “Alacağımız önlemleri birlikte belirleyeceğiz. Oluşturulan eylem planını hayata geçirmek için değerli bir adım olacak.” Proje Uzmanı Melike Sarım Boynuyoğun, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında başlayan ve 2 yıl süren projenin aşamalarını anlattı.